Start Klimaattabel

Te huur app. Nr:1 Te huur app. Nr:3 Alanya hakkinda TR Alles over Alanya Alanya in beeld Contact gegevens Excursions Geschiedenis Horeca in Alanya Plattengrond Alanya Reisbureau's

Start

ALLES OVER ALANYA  A/Z    

 • Alanya heeft 110.400 inwoners. Rond de stad wonen nog eens 138.445 mensen, hetgeen in totaal dus 248.845 inwoners oplevert.
 • Geografische ligging: de totale oppervlakte bedraagt 1.545 km2.
 • Klimaat: in de zomer is het droog en warm, in de winter zacht en regenachtig. Dit maakt Alanya een bijzonder aangenaam oord voor iedereen, zowel jong als oud. Alanya is een van de warmste plaatsen van Turkije.
 • De totale zoetwateroppervlakte bedraagt 147.000 hectare.
 • De totale kustlengte bedraagt 25,6 km (inclusief Oba, Kestel en Mahmutlar)
 • Het totale oppervlak aan bossen, graslanden en weidegebieden bedraagt 107.000 hectare
 • Rond Alanya ligt ruim 32.000 hectare akkerland.
 • Het aantal toeristen bedroeg in 1998 752.328.
 • Alanya heeft 691 hotels met 36.420 kamers en in totaal 88.024 bedden.
 • Op 21.000 hectare akkerland worden overwegend producten verbouwd als bananen, sinaasappels, citroenen, bloemen etc.
 • Van de 32 grote Turkse banken hebben 19 een of meerdere vestigingen in Alanya (KOC, Dis, AK, IS, Osmanli, Yapi Kredi, Emlak, Imar, Ziraat, Halk, Pamuk, Vakif, Türk Ticaret, Garantie, Yasar, Eti, Es, Seker, Ege en Sümur Bank).
 • Er zijn 130 scholen met in totaal 26.000 scholieren. Hieronder bevinden zich 5 privéscholen en 1 Anatolische school. In buitenlandse talen wordt door particulieren cursussen gegeven.
 • Op dit moment zijn er 58 apotheken in en rond Alanya.
 • Er zijn 164 kleine supermarkten en 2 grote (Migros is onderdeel van een Zwitserse keten, Afra van een Turkse).
 • Er zijn ongeveer 380 juweliers, 230 lederwinkels en 760 snackbars en restaurants.
 • De stad heeft 2 plaatselijke televisiezenders (Kanal A en Alanya TV)
 • Er zijn 2 dagelijkse kranten voor Alanya (Nieuw Alanya, Ons Alanya)
 • Het aantal werknemers in Alanya bedraagt 19.870, het aantal ambtenaren 2.250.
 • Het aantal huizen groeit gestaag en bedraagt op dit moment 23.326.
 • In het land van Atatürk wordt veel gebouwd. Wees als u iets wilt kopen echter op uw hoede voor klantenlokkers, bedriegers en oplichters.
 • Alanya heeft 3 gerechtshoven: een rechtbank van gezworenen, een arrondissementsrechtbank en een kantongerecht.
 • In de stad wonen 4 notarissen en 20 rechters, alsmede 104 advocaten
 • Er zijn 922 taxi's, 585 minibusjes en 24.022 op naam gestelde auto's; het aantal verstrekte rijbewijzen bedraagt 18.842.
 • Er zijn 7 handelskamers: industrie en ambacht, architecten, bouw- en ingenieurswezen, werktuigbouwkundig ingenieurs, elektrotechnici, artsen en tandartsen.
 • De stad heeft 3 musea: de Rode Toren (archeologie en elektrografie), het huis van Atatürk en het stadsmuseum.
 • Alanya heeft 2 bibliotheken, 3 voetbalstadions (Damlatasch, Stadion en Zimbitlik), 1 beroepssportvereniging en 8 amateurverenigingen.
 • De voetbalvereniging Alanya speelt in de tweede divisie
 • Sinds 1,5 jaar zijn diverse buitenlandse bedrijven in Alanya vertegenwoordıgd, zoals Philips, McDonalds, VW en Migros.
 • Nieuw zijn ook de 42 internetcafé'

 

     

                  

 

1. De burcht van Alanya (Kale)
Bovenop de rotsen bevindt zich de 180 meter lange vesting uit de Seltsjoekse tijd (Kale). U kunt de burcht ook bezichtigen. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden binnen de burcht is de Byzantijnse kerk (Aya Yorgi) die in zeer goede toestand bewaard gebleven is en al ten tijde van de Seltsjoeken in gebruik was als gebedshuis.
Vanaf het panoramaterras heeft men een adembenemend uitzicht op Alanya, het Taurusgebergte, de kustvlaktes en de Middellandse Zee.
 

 

 

2. De Rode Toren (Kizil Kule)
De toren is het historische herkenningsteken van Alanya. Deze achthoekige toren uit de achtste eeuw met vijf verdiepingen en een hoogte van 35 meter bevindt zich nog in een zeer goede staat en is tegenwoordig in gebruik als geschiedkundig museum.

 

 

3. De scheepswerf
Deze werd gebouwd tijdens het bewind van Sultan Keykubat. Het is de enige scheepswerf uit de Seltsjoekse tijd die tot op heden bewaard is gebleven. De werf bestaat uit vijf gewelfde dokken die zijn gebouwd in de richting van de zee. De werf heeft de tand des tijds uitstekend doorstaan en is de enige die de Middeleeuwen heeft overleefd.

 

 

4. Liefdes- fosfor- en piratengrotten
Deze grotten zijn uitsluitend bereikbaar per boot vanaf zee. Tijdens de boottocht komt u eerst in de piratengrot, vervolgens in de liefdesgrot en ten slotte in de fosforgrot. Het water in deze grotten lijkt wel te blinken. Zwemmen in de grotten is een heerlijke ervaring; geniet daarom van een paar romantische uren.

 

 

5. Het Cleopatra-strand
Eén van de beroemdste stranden van Alanya is het Cleopatra-strand. Eens schonk keizer Antonius dit mooie stukje strand aan Cleopatra ter gelegenheid van haar huwelijk. Op het strand bevinden zich een tennis-, een voetbal- en een basketbalveld. Het Cleopatra-strand is 2,5 km lang en is tegenwoordig een prachtig en zeer populair strand.

 

 

6. De grot van Damlatasch
Deze druipsteengrot werd in 1948 ontdekt. De grot heeft een constante temperatuur van 22 graden Celsius en een vochtigheidsgraad van 96%. De lucht is rijk aan koolzuur en is derhalve zeer gezond voor astmapatiënten, vandaar dat de grot vaak wordt aanbevolen als kuuroord. De grot is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 18:30 uur.

 

 

7. De grot van Dim
Deze grot ligt 12 km ten oosten van Alanya op de westhelling van de 1.649 meter hoge berg Cebelireis. De grot kan worden bereikt via het gehucht Kestel en ligt aan de kant van Alanya. De grot werd voor het eerst wetenschappelijk onderzocht en systematisch in kaart gebracht in 1986. De ingang van deze op twee na grootste te bezichtigen grot van Turkije ligt naar het noorden en is geheel omgeven met bos. Na een paar treden naar beneden voert een 310 meter lange gang links de grot in, terwijl een 50 meter lange gang naar rechts afbuigt. De schitterende stalagmieten, stalagtieten en druipstenen zorgen voor een prachtig spektakel. Bovendien maken de aangename koelte en het gegeven dat er aan de linkerzijde in de verte een zee ligt met kalksteenbloemen een bezoek aan deze grot tot een bijzondere belevenis. Ook het geweldige Dim-dal buiten de grot met zijn hoge bergen op de achtergrond en het uitzicht op de vesting van Alanya en op de Middellandse Zee maken een bezoek aan de grot meer dan waard.

 

 

 

 

8. De Dimcayi
De rivier de Dimcayi ontspringt in het Taurusgebergte, heeft een totale lengte van 60 km en mondt uit in de Middellandse Zee. De stuwdam, die in 1948 in gebruik werd genomen, zorgt voor een gelijkmatige irrigatie van de omgeving. Op de oevers van de Dimcayi bevinden zich diverse plantages. Het ruisende water en de indrukwekkende rotswanden hebben van het gebied een toeristische trekpleister gemaakt. Op warme zomerdagen zorgt het rivierwater voor afkoeling. Langs de rivier liggen veel restaurants met tafels die half in het water staan. Van de maaltijden die men hier kan nuttigen is vooral forel aanbevelenswaardig.

 

 

9. Het Ulas-strand
Het rustige Ulas-strand ligt ongeveer 5 km van het centrum van Alanya in de richting van Antalya. In het bijbehorende park zijn speciaal voor picknickliefhebbers tafels, banken, barbecueplaatsen en een openbaar toilet aangelegd. In de verte kunt u de vesting van Alanya zien liggen. U kunt in de kristalheldere Middellandse Zee zwemmen of gewoon lekker uitrusten.

 

 

10. De ruïnes van Mahmutlar (Leartes)
Het centrum van deze stad uit de oudheid werd gesticht op een 900 meter hoge heuvel van de berg Cebelireis. Aangetoond is, dat in deze antieke stad geld werd geslagen uit naam van keizerin Herennia Etruscil en Trayan. In de stad zijn veel ruïnes te vinden van kerken, badhuizen, cisternes, stadions, een amfitheater, zuilen en tempels (Zeus, Apollo, Caesar enz.).

 

 

 

11. Ruïnes van Syedra
Deze ruïnes, die uit de Romeinse tijd stammen, liggen op een heuvel tussen de dorpen Kargicak en Seki. De ruïnes zijn via drie wegen te bereiken. De kortste weg loopt door het dorp Seki. Hier kunt u nog munten vinden die werden geslagen voor Marcus Aurelius en Antonius.

 

 

 

12. Iotape
Aan weerszijden van de snelweg naar Gazipasa liggen de ruïnes van de oude stad Iotape. Vanuit de auto heeft men goed zicht op de ruïnes. Iotape was een Romeinse stad, die werd genoemd naar de vrouw van koning Antiochus. Een 150 meter lange weg leidt naar een oud oord met een klein strand waar u kunt zwemmen in de glasheldere Middellandse Zee. Tijdens deze excursie is het niet moeilijk een voorstelling te maken van het leven uit vervlogen tijden.

 

 

13. Het Alanya-museum
Alanya bezit een rijke verzameling voorwerpen uit de oudheid. Het museum biedt u een duidelijk overzicht van deze rijkdom. In het museum bevinden zich archeologische vondsten uit de Hellenistische, Romeinse en Byzantijnse tijd. Daarbuiten kunnen er nog oudere vondsten worden aanschouwd, waaronder bijvoorbeeld het opvallende borstbeeld van Heracles. Tevens bezit het museum artonografische voorwerpen en talrijke werken als manuscripten, korans en geschriften. In het museum kan zelfs een eenvoudige woning uit het oude Alanya worden bezichtigd.

 

 

 

15. Jeep Safari
U rijdt met een jeep het prachtige landschap van het Taurusgebergte in, ver weg van de hoofdwegen. U doorkruist een uniek landschap over stoffige trajecten. Onderweg komt u talrijke dorpen tegen en onderneemt u alles waar u plezier aan beleeft, echter zonder het konvooi te verlaten. U kunt dus naar hartelust fotograferen, u geniet van de landschappen en bezoekt dorpen, waar u thee drinkt bij de boeren. U leert het land en zijn inwoners kennen... Het is een prachtige belevenis om het natuurschoon, de bergen en dalen, rivieren en meren van dichtbij te aanschouwen.

 

 

 

 

16. Piratentocht (blauwe reis)
Tijdens deze boottocht leert u de kust tussen Alanya en Side kennen. Beide plaatsen waren beruchte piratennesten in de oudheid. Aan boord ontdekt u wat een idyllische cruise langs de kust inhoudt. In een mooie baai wordt gestopt zodat u kunt zwemmen. Aan boord wordt u verrast op een stevige maaltijd. Om het geheel in stijl af te sluiten wordt u verrast met een betoverende inheemse buikdansact uit 1001 nachten.

 

 

17. Helikoptervlucht
U kunt dagvluchten maken naar Cappadocië, Pamukkale en Efesus. De tours kunnen worden geboekt bij de plaatselijke reisbureaus. Tijdens de helikoptervluchten kunt u vanuit de lucht genieten van de schitterende natuurlijke schoonheid van het landschap. Wij raden u aan uw camera mee te nemen tijdens de vlucht, zodat u de herinnering aan deze belevenis telkens weer kunt ophalen.

 

 

18. Turks bad (hamam)
Vanwege de strenge hygiënische voorschriften in de Koran bestaan er in Turkije al sinds de Middeleeuwen openbare badhuizen, de hamams. Mannen en vrouwen baden afzonderlijk. Wanneer er in een stad slechts één badhuis bestaat, kunnen mannen en vrouwen er op verschillende tijden gebruik van maken. De kleedhokjes liggen rond de badruimte, waar in het midden de "göbektasi" staat. Op deze zuil van steen of marmer moet de badgast gaan liggen met een "pestemal" om het onderlichaam gewikkeld tegen het zweten, waarna door een "telak" (voor de heren) of een "natir" (voor de dames) de oude huid van het lichaam wordt geschrobd en men vervolgens wordt gemasseerd. Deze behandelingsmethode reinigt niet alleen de huid grondig, maar is ook bevorderend voor de bloedsomloop. Elke bezoeker van Alanya zou zichzelf moeten verplichten eens te genieten van een Turks bad; het is een genot voor lichaam en geest.

 

 

19. Buikdansen
De meeste hotels organiseren Turkse avonden waar een buikdanseres optreedt. Laat u zich eens betoveren door de Turkse buikdansmuziek en de slangachtige bewegingen van de buikdanseres. Wanneer de voorstelling u bevalt, is het gebruikelijk dat u de buikdanseres tijdens het optreden een fooi toesteekt in haar BH of in de kleding op haar heupen.

 

 

20. Folklore
De levendige Turkse volksmuziek, welke haar oorsprong vindt in de steppen van Azië, onderscheidt zich duidelijk van de klassieke muziek zoals die werd uitgevoerd aan het hof van de Osmaanse sultans. Tot voor kort bestonden er nog geen geschreven versies van de liederen, desondanks zijn ze in de loop der eeuwen niet in de vergetelheid geraakt.

 

 

21. Bars en discotheken
In Alanya kunt u niet om de vele bars, pubs en discotheken heen, waarvan de meeste in de haven liggen. Onder het genot van goede muziek, een koel drankje en aangenaam gezelschap kan de nacht in Alanya snel overgaan in de dag. Nightlife wordt hier met een hoofdletter geschreven. Er zijn besloten en algemeen toegankelijke discotheken, maar de meeste bevinden zich in de openlucht. Even buiten de stad liggen enkele grote, open discotheken met zwembad en livemuziek.

 

 

22. Winkelen in Alanya
Of het nu gaat om de bazars, de gewone winkels of de boetieks:
Alanya is een waar koopjesparadijs . Textiel, lederwaren, goud, tapijten, kruiden, fruit en groenten, alles kunt u in Alanya naar hartenlust op de kop tikken. Het kost dus geen enkele moeite om een cadeautje te vinden voor de familie, bekenden en vrienden thuis. Vergeet echter niet om ook uzelf eens te trakteren op een souvenir tijdens deze prachtige, welverdiende vakantie.

 

 

24. Duiksport
In Alanya bevinden zich drie professionele duikscholen met gekwalificeerde duikinstructeurs. De onderwaterwereld met haar vele kleurrijke vissen is adembenemend mooi. Het duikaanbod is groot en het is mogelijk een persoonlijke duikcursus te kiezen. Kinderen kunnen al vanaf 12 jaar deelnemen aan een duikcursus.

 

 

 

27. Wandelsport
De beste manier om te ontspannen is en blijft een wandeling in de vrije natuur. Tot dit inzicht komen steeds meer mensen en het aantal beoefenaars van de wandelsport neemt daarom al jaren toe. Een redelijke conditie is wel belangrijk.

 

 

 

28. Mountainbike
In Alanya kunnen mountainbikes worden gehuurd. Zo kunt u op een milieuvriendelijke manier de omgeving verkennen en het is nog goed voor de gezondheid bovendien! Het is een belevenis om de steile hellingen van het Taurusgebergte te bedwingen.

 

 

26. Grotwandelingen
In Alanya en omgeving bevinden zich vele sprookjesachtig mooie grotten die op eigen initiatief kunnen worden ontdekt en bewonderd. Grotwandelaars en speleologen kunnen hier hun hart aan ophalen.

 

 

29. Paardrijden
In de omgeving van Alanya bevinden zich enkele goed onderhouden maneges met een grote keuze aan paarden. Het is een heerlijk gevoel om op een paard dat u zelf uitkiest langs de kust van Alanya te rijden. Probeert u ook eens een tocht door de bergen en dalen.

 

 

30. Bergbeklimmen
Aladgar is het hoogste en spectaculairste gedeelte van het Taurusgebergte. Het gebied is buitengewoon aantrekkelijk voor bergbeklimmers en wandelaars.

 

 

31. Golf
Golf werd pas bekend in de laatste 5 jaren. In Belek (Antalya), op slechts 120 kilometer van Alanya, ligt een uniek golfterrein midden in de natuur. De sfeer is er bijzonder door de eucalyptusbomen, sparren en een viertal natuurlijke meren. De Championship Course met 18 holes en de Academy Course met 9 holes zijn door wereldberoemde aannemers aangelegd. Meer informatie verkrijgt u via www.golfturkey.com

 

 

32. Paintball
Dit nieuwe spel wordt nog maar sinds kort in Turkije gespeeld. Om het te kunnen spelen heb je een luchtdrukpistool, verfpatronen, een overall en een masker nodig. De met verfkogels geladen geweren zijn ongevaarlijk. De overalls worden ter plekke ter beschikking gesteld. Dit fanastische spel biedt gegarandeerd spanning en plezier en zorgt voor een verhoogd adrenalinegehalte. Ook in Okurcular, een gemeente in Alanya, kun je paintballen. Bovendien kan het op vele manieren met verschillende spelregels worden gespeeld.

 

 

33. Zomercamping in Alanya
De afgelopen jaren heeft zomercamping in Alanya flink aan populariteit gewonnen. Wanneer het 's zomers te warm wordt zoekt men zijn  toevlucht in de hoger gelegen bergen. Men kan dan in de bergen rondtoeren en picknicken. De hoogvlakten met hun ongeëvenaarde natuurschoon beloven in de toekomst een grote bron van inkomsten te worden. De op ruim 1000 meter hoogte gelegen vlakten van het Taurusgebergte ten noorden van Alanya verschaffen de plaatselijke bevolking in de zomer de benodigde koelte. Velen van hen zoeken in de hete zomermaanden dan ook hun toevlucht in de bergen om pas in de herfst weer terug te keren.

 

 

34. De antieke villa's van Alanya
Een "Köpk" is een alleenstaande villa die door een tuin wordt omringd, of een fraai versierd, vrijstaand gebouw op het grondgebied van een paleis of een landhuis. Dergelijke villa's worden niet altijd door een koning bewoond, maar soms ook door andere vooraanstaande personen of door gepensioneerden. Ze bieden vaak onwaarschijnlijk mooie uitzichten. Ze staan in heel Anatolië, maar het meest in Konya, Kayseri en Alanya. Konya werd vanwege haar ligging verkozen tot hoofdstad van het Seldsjoekische rijk en Alanya diende vanwege haar klimaat als winterresidentie.

 

 

35. Parasailing en Jetski
Iedereen kan vliegen! Het is eenvoudig en het geeft een heerlijk gevoel. Ontspan en geniet van het fraaie uitzicht, terwijl u zo'n 100 à 300 meter boven de tropische wateren van Alanya zweeft. Start en landing vinden plaats vanaf een boot waar u een professioneel team tot uw beschikking heeft dat u tijdens de hele vlucht begeleidt. U kunt zelfs over het water lopen! Al naar gelang hoe hoog u wilt, heeft u keus uit drie verschillende soorten boten. Per boot kunnen maximaal 15 personen mee. Vraag naar een eventuele groepskorting. U zult genieten van een magnifiek uitzicht over het prachtige landschap!

 

 

36. Alaettin Keykubat
Wie was Alaettin Keykubat?
Alanya was noch in de Romeinse noch in de byzantijnse tijd een plaats van enig belang. Alanya kwam pas tot bloei nadat de stad in 1220 werd ingenomen door de Seldsjoekische sultan Alaettin Keykubat. Hij was het die de stad de naam Alaiye (de edele) gaf, liet hier een winterpaleis bouwen en legde een arsenaal aan voor zijn vloot. In 1471 viel de stad in handen van het Ottomaanse Rijk. Vanaf die tijd is Alanya Turks. De historische bouwwerken van Alanya stammen vrijwel zonder uitzondering uit de Seldsjoekische tijd en gaan terug tot de 13e eeuw.

 

 

37. Tennis
De tennissport wordt vrijwel overal ter wereld beoefend, zo ook in Alanya, meestal in de open lucht. Veel tennisbanen liggen direct aan zee, waardoor de lekkere zeewind altijd voor enige verkoeling zorgt zodat men minder snel moe wordt. In Alanya wonen zeer veel professionele tennistrainers, die bijzonder tevreden zijn dat ze hun beroep in Alanya kunnen uitoefenen.

 

 

39. Teelt van zijderupsen
Al in de 14e eeuw werd in de omgeving van Alanya begonnen met de teelt van zijderupsen. In de 16e eeuw bestond er in Europa een grote vraag naar Turkse zijde. Een belangrijk deel van de kwalitatief hoogwaardige Turkse zijde kwam toen al uit Alanya. Ter verhoging van de productie van het handwerk werd in 1938 een weverij geopend. Vroeger werden heel veel producten, van zakdoeken en ondergoed tot overhemden, van zijde gemaakt, maar tegenwoordig is dat niet meer zo. De toeristencentra ontstonden op de plaatsen waar vroeger de zijderupsen werden gekweekt, waardoor de telers moesten uitwijken naar de randgebieden. Toch levert deze lucratieve teelt Alanya en omstreken jaarlijks nog steeds miljoenen guldens op.

 

 

40. De fruitboomkwekerij
Op de fruitboomkwekerij, die in 1938 in Alanya werd geopend, worden jaarlijks 500.000 jonge boompjes gekweekt. Door het hoog opgeleide personeel en de moderne apparatuur waarmee wordt gewerkt is het bedrijf een voorbeeld voor andere kwekerijen. Op kleinere schaal worden ook andere interessante en zeldzame planten uit alle delen van de wereld gekweekt, zoals granaatappels, koffie, noten, ananas, guave, avocado en sierplanten. Sinaasappels gedijen het best rond het dorp Oba, terwijl bananen het meest worden gekweekt in Kargicak, Karagedik en Seki. In de afgelopen jaren zijn veel groentekwekers overgestapt op de bloementeelt, omdat het fruit te weinig oplevert en er met bloemen in binnen- en buitenland meer kan worden verdiend. De heerlijk geurende bloemen met hun prachtige kleuren worden het hele jaar door verbouwd en voor een deel per vliegtuig verscheept naar Europa. Door de veelzijdigheid is de landbouw rond Alanya een belangrijke beroepsfactor die haar activiteiten nog dagelijks uitbreidt.

 

 

 

 

41. Het stadsbestuur
Het stadsbestuur, dat in 1872 werd opgericht, heeft zijn arbeidsterrein tot op de dag van vandaag voorturend vergroot. Het stadsbestuur is actief op vele werkgebieden. De centrale in Obaçayi werd in 1952 gebouwd en in 1961 uitgebreid. In 1981 werd aansluiting op het nationale net gerealiseerd, omdat de capaciteit van de centrale niet meer toereikend was. In 1952 leverde het rivierwater in het district Sugözü voldoende druk om leidingwater te leveren, maar al spoedig bleek de hoeveelheid water te gering te zijn en werd in 1973 een tweede waterbron ingezet. Het bevolkingsaantal is de laatste jaren echter zo sterk gegroeid, dat de benodigde hoeveelheid water pas door het aanwenden van een derde bron in het dorp Degirmenönü toerijkend werd. Het stadsbestuur van Alanya zorgde in 1959 voor de aanleg van koelinstallaties voor het moderne abattoir, terwijl de rivieren door toedoen van het stadsbestuur in 1987 werden gekanaliseerd. Voor kunstenaars en kleine ondernemingen werden passende ruimtes gerealiseerd op een speciaal hiervoor aangelegd industrieterrein. Tevens werden nieuwe tuinen en parken aangelegd voor recreatiedoeleinden. Het verkeersprobleem werd opgelost door de aanleg van nieuwe wegen en het uitvaardigen van nieuwe verkeersbepalingen. Historische bouwwerken, zoals de vesting en de scheepswerf, werden 's avonds verlicht. Voor de bevolking werden overdekte en open markthallen gebouwd. Het stadsbestuur is voortdurend bezig om Alanya en omgeving steeds beter in te richten door middel van noodzakelijke bouwwerken en voorzieningen.

 

 

 

 

40. De fruitboomkwekerij
Op de fruitboomkwekerij, die in 1938 in Alanya werd geopend, worden jaarlijks 500.000 jonge boompjes gekweekt. Door het hoog opgeleide personeel en de moderne apparatuur waarmee wordt gewerkt is het bedrijf een voorbeeld voor andere kwekerijen. Op kleinere schaal worden ook andere interessante en zeldzame planten uit alle delen van de wereld gekweekt, zoals granaatappels, koffie, noten, ananas, guave, avocado en sierplanten. Sinaasappels gedijen het best rond het dorp Oba, terwijl bananen het meest worden gekweekt in Kargicak, Karagedik en Seki. In de afgelopen jaren zijn veel groentekwekers overgestapt op de bloementeelt, omdat het fruit te weinig oplevert en er met bloemen in binnen- en buitenland meer kan worden verdiend. De heerlijk geurende bloemen met hun prachtige kleuren worden het hele jaar door verbouwd en voor een deel per vliegtuig verscheept naar Europa. Door de veelzijdigheid is de landbouw rond Alanya een belangrijke beroepsfactor die haar activiteiten nog dagelijks uitbreidt.

 

 

43. Bananenplantages
In de jaren 1910 tot 1912 werden vanuit China jonge bananenplanten in Turkije geïmporteerd en voor het eerst in Alanya aangeplant. Het succes bleef niet uit, want tegenwoordig behoren bananen tot de meestverkochte vruchten van de streek. Het verbouwen van de vruchten is behoorlijk kostenintensief en het onderhoud vergt veel arbeid. Rond Alanya, Gazipasa en Anamur bevinden zich de meeste bananenplantages. De planten hebben veel water, natuurlijke meststoffen en zon nodig. Bananenplanten groeien uit een soort ui, die in maart wordt geplant. De jonge plant krijgt veel mest en heeft in de zomer veel verzorging nodig, zodat de nieuwe stekken voor het volgende jaar en de vruchtentrossen van 20 tot 60 kilo kunnen ontstaan. Nadat de boom eenmaal vruchten heeft gedragen, is zijn leven voorbij. De boom wordt geveld, maar op zijn plaats ontstaat weer een nieuwe stek.

 

 

44. Oude huizen in Alanya
De huizen in Alanya bestonden meestal uit drie verdiepingen. In de onderste verdieping werden meestal de dieren gestald, terwijl de etages erboven werden opgedeeld in vele kamers. Vanuit deze comfortabele kamers had men een heerlijk uitzicht. Ze werden zo gebouwd, dat men binnen nooit last had van de weersomstandigheden. Wanneer een familie veel huisdieren had, beschikte ze meestal ook nog over een aparte stal. Tijdens de zwoele zomerhitte was het heerlijk om in de uitgebouwde erkers te zitten en afkoeling te krijgen van de zeewind. Als het in de winter koud was, konden de grotere en kleinere haarden worden ontstoken in de slaapvertrekken met hun tochtvrije muren. In de woonkamer kwam men bijeen rond de grote open haard waarin hout werd gestookt. In de zogenaamde 'Büjük Içeri' stonden grote linnenkasten, en op de overloop stond de typisch Turkse beddengoedkast. Doorgaans hield men zich op in de kleinere woonkamer. De baden en toiletten waren in typisch oude stijl uitgevoerd. Hiertoe behoorde ook de ingerichte pergola. De huizen zijn een blijvende herinnering aan het leven van vroeger.

 

 

45. Het Atatürk-huis
Op 18 februari bezocht de stichter van de Turkse republiek en de grote staatsman Mustafa Kemal Atatürk Alanya tijdens een van zijn zeereizen. Ter herinnering aan dit bezoek droeg de eigenaar van het huis waarin Atatürk overnachtte, Tefik Azakoglu, het gebouw over aan het Ministerie van Cultuur. In 1987 werd het pand gerestaureerd, gemeubileerd en als Atatürk-museum opengesteld voor het publiek. Het huis bevindt zich in de Azaklar-straat in de wijk Sekerhane. In de kamers op de eerste verdieping zijn persoonlijke bezittingen van Atatürk, zijn foto's, een kopie van het telegram dat hij stuurde aan de bevolking van Alanya en historische documenten tentoongesteld.In de andere kamers kan de bezoeker alle kenmerken van een typisch Alanyaans huis en karakteristieke volkenkundige objecten uit de regio bewonderen. Het huis waarin zich het museum bevindt werd tussen 1880 en 1885 gebouwd. Het is een groot, uit steen opgetrokken pand van drie verdiepingen, dat werd gebouwd naar een plan dat Karniyarik werd genoemd. De ingang van het huis bestond uit een lage, houten, tweevleugelige boogdeur met een deurknop waarop een drakenmotief is afgebeeld. Eenmaal door de deur staat men in een ruime hal met aan de oostzijde drie en aan de westzijde twee kamers. Een houten wenteltrap voert omhoog naar de hal op de tweede verdieping. Deze is een vrijwel exacte kopie van de vorige, met uitzondering van het uitstekende balkon en de haard in de noordoostelijke vleugel. Op deze verdieping geeft een deur aan de noordzijde van de hal toegang tot het boven de keuken gelegen terras. Aan de zuidzijde van de hal bevindt zich boven de overloop een door twee houten balken gedragen, vooruitstekende ruimte. In de huizen die in Karniyarik-stijl werden gebouwd, nemen deze vooruitspringende balkons de plaats in van een sahnisin. De voorgevel van het huis kijkt uit op de historische Seldsjoekische vesting. De bouw van het huis is geheel afgestemd op de weersomstandigheden in Alanya.

 

 

 

 

46. Go-Kart
De grootste Go-Kart baan van Turkije vindt u 3 km ten oosten van Alanya. Naast het adrenalineverhogende rijden biedt de eigenaar elektronisch dart en biljard en verder nog de mogelijkheid tot zwemmen of sauna. Ook kunt u zich door het gekwalificeerde personeel met een ontspannende massage verwennen laten. Daarna kunt u nog lekker tot rust komen in de ontspanningsruimtes.

 

 

47. Fitness
Fit blijven tijdens de vakantie? Dat is in Alanya geen probleem. Het fitness centrum Tom´s Gym biedt u op ruim 350 m² de modernste fitness apparaten. Uiteraard wordt u door vakbekwaam personeel tijdens uw work-out proffesioneel begeleid.

De studio is geopend van:
Maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 23.00 uur.
Zaterdag en zondag tussen 10.00 en 22.00 uur.

Neem alstublieft zelf een grote en een kleine handdoek, sportschoenen en uw sportkleding mee.

 

 

48. Waterpijp Nargile
Deze oude Oriëntalische traditie beleeft zijn comeback! Vanuit Istanboel, via Izmir en Bursa beleeft de waterpijp in heel Anatolië een nieuwe Renaissance. De bezienswaardige ceremonie van de verstokte pijproker kan tot 4 uur lang duren, maar ook als je maar een half uurtje de tijd hebt, kan je van de waterpijp genieten. Naast de „oude“ rokers vind je tegenwoordig bijna niemand meer die de traditionele Tömbeki-Tabak rookt. Tegenwoordig heeft met name de „gefruitte“ tabak bij de jeugd de voorkeur. Hier in Alanya kunt u in het kader van de orginele Turkse avond bijvoorbeeld in restaurant Pinar Baçhe aan de Dimçay/Anadolu Köyü, ongeveer 8 km vanaf Alanya, een waterpijp proberen.

Via telefoonnummer 0242-518-1959 kunt u een tafel reserveren.
Veel plezier!

Start ]

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan Info@alanyapagina.nl
Laatst bijgewerkt: 25-08-2016  Copyright © 2000 - www.alanya.net   Info@alanya.net